„Viitorul trebuie planificat!”

Cicloturism în România

Am stat de vorbă despre acest fenomen, cicloturismul în România, cu Oana Soare, managing Partner la Carpat Bike. După cum spune Oana, fenomenul cicloturismului este relativ recent, dar cunoaște o evoluție ascendentă. „Pe lângă utilitatea bicicletei în mediul urban, oamenii au început să vadă potențialul pe care bicicleta îl are ca modalitate de recreere și petrecere a timpului liber. Există câteva inițiative și organizații care desfășoară organizat trasee de cicloturism în România, dar acest tip de turism, o alternativă a turismului de masă, mai are de parcurs un drum lung pentru a deveni atât variat, responsabil cât și dezvoltat ca în restul Europei.“, adaugă Oana.
Ce înseamnă cicloturism?
Cicloturismul este o activitate turistică de recreere, în care deplasarea și vizitarea obiectivelor turistice se face pe bicicletă. Între drumeţia montană şi cicloturismul montan este o legătură foarte strânsă.  Cicloturismul este o combinație între sport, natură, călătorie și cultură. Ești activ și asta te face să te simți bine. Distanțele variază conside-rabil în funcție de traseul ales, de la câteva ore la câteva zile. Turiștii pot acoperi zilnic între 30 și 150 de km într-o zi. Bicicleta nu trebuie să fie foarte sofisticată, un mountain bike simplu și un rucsac bine legat pe portbagaj pot fi de ajuns.

Originile cicloturismului
Cicloturismul sau turismul pe bicicletă este o activitate la fel de veche ca bicicleta. Sunt semnale cum că acesta se practică încă din anii 1820. Însă primul eveniment înregistrat are loc pe 17 februarie 1969, cand John Mayall, Charles Spencer și Rowley Turner au parcurs pe un tip mai primitiv de velocipede (velocipedul este vechea bicicleta cu roți inegale) o distanță de 85 km în 15 ore, din Trafalgar Square, Londra, până în Brighton.
Ziarul The Times, care a trimis o caleașcă ce ducea un reporter care să îi urmărească, a scris despre acest „eveniment extraordinar de velocipede”.
Entuziasmul s-a extins apoi și în alte țări. Ziarul The New York Times publica un articol în care se spunea „cantități mari de velocipede zboară încoace și încolo”.
Primul Club de cicloturism
Până în 1878, ciclismul recreațional devenise popular în întreaga Britanie, lucru care a dus la formarea Bicycle Touring Club, numit mai târziu Cyclists’ Touring Club (CTC). Este cea mai veche organizație națională de turism din lume.
De ce cicloturism?
Pentru că vrem să oferim altceva, vrem să respirăm natura care ne înconjoară. Pentru noi, o vacanță adevărată înseamnă să fim activi, să ne bucurăm de fiecare moment și să descoperim cultura și spiritul local.
Carpatbike organizează vacanțe pe bicicletă în diverse regiuni ale României pentru a explora minunatul peisaj și cărările bătătorile ale satelor românești. Tururile noastre vă vor purta prin regiuni precum Maramureș, Transilvania, Bucovina sau Moldova.
Ce include un tur de cicloturism?
- de la 1 până la 3 ghizi experimentați (în funcție de numărul participanților);
- maximum 15 participanți, pentru ca fiecare turist să poată beneficia de sprijinul nostru şi atenţia ghizilor;
- echipament și biciclete tip mountain biking;
- mașină de asistență pe traseu;
- asistență GPS;
- tururi pentru toate nivelurile de dificultate;
- cazare în pensiuni confortabile, tradiționale, specifice fiecărei regiuni;
- pensiune completă pentru toată perioada turului;
- transfer și transport bagaj pe toată durata t urului;
- tururile pot fi standard dar și customizate în funcție de preferințele turiștilor;
- activități recreative și bucătarie locală;
- cadouri și suveniruri specifice regiunii străbătute;
- toate intrările la muzee şi la alte obiective turistice de pe traseu;
- energizante & băuturi răcoritoare;
- taxe locale.
Trasee populare în România se pot face în Transilvania, Maramureș, Bucovina, Rarău, Valea Prahovei, Banat, dar nu numai.

Sursa: cubicicleta.ro

2 comentarii:

  1. Salutare, am de facut o lucrare de disertatie la Master despre Istoria ciclotursimului,ma poti ajuta sau ghida de unde pot procura niste materiale,carti, orice sa imi fie de ajutor? multumesc mult si astept un raspuns! Bafta

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare, am de facut o lucrare de disertatie la Master despre Istoria ciclotursimului,ma poti ajuta sau ghida de unde pot procura niste materiale,carti, orice sa imi fie de ajutor? multumesc mult si astept un raspuns! Bafta

    RăspundețiȘtergere