„Viitorul trebuie planificat!”

Ce potential de business au fermele eco

Reprezentantii companiilor din domeniu spun ca cel mai bine este ca o ferma ecologica sa nu se axeze pe un singur sector de productie, ci sa imbine mai multe tipuri, cuprinzand spatii pomicole, zootehnice, viticole, legumicole si/sau plante tehnice.
Ce inseamna agricultura ecologica?
Conform definiției propuse de Codexul Comisiei Alimentare, “agricultura organică (eco) este un sistem de management de producere care promovează și ameliorează sănătatea agro-ecosistemului, biodiversitatea, ciclurile biologice și activitatea biologică a solurilor. Ea accentuează utilizarea mai aprofundată a practicilor de management față de investitiile extra-fermiere, luând în considerație că condițiile regionale necesită sisteme adoptate local. Pentru îndeplinirea oricarei funcții specifice ale sistemului se folosesc, unde este posibil, metode agronomice, biologice și mecanice, fără utilizarea materialelor sintetice.”
Obiectivele generale ale agriculturii ecologice sunt:

1. Stabilirea unui sistem durabil de gestionare a agriculturii, care respecta sistemele si ciclurile naturii si mentine si amelioreaza sanatatea solului, a apei, a plantelor si a animalelor si echilibrul dintre acestea; contribuie la un inalt nivel de biodiversitate; utilizeaza in mod responsabil energia si resursele naturale precum apa, solul, materia organica si aerul; respecta standarde inalte de bunastare a animalelor si, in special, satisface nevoile comportamentale specifice speciilor.

2. Vizeaza realizarea de produse de calitate superioara;
3. Vizeaza producerea unei mari varietati de produse alimentare si alte produse agricole care raspund cererii consumatorilor pentru bunuri realizate prin folosirea unor procese nedaunatoare mediului, sanatatii umane, sanatatii si bunastarii plantelor sau animalelor.
"De obicei, este bine ca ferma sa fie mixta (vegetal cu animal), pentru a conserva energia in cadrul fermei si substantele nutritive sa se roteasca, gunoiul de grajd sa fie folosit la ingrasarea fermei vegetale, iar produsele din ferma vegetala sa fie furaj pentru animale", spune pentru startups.ro Marian Cioceanu, presedintele asociatiei Bio Romania.
Tudor Dorobantu, secretar general al Federatiei Nationale din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (AGROSTAR), spune ca, de cele mai multe ori, o ferma zootehnica trebuie sa isi asigure furajele din surse sigure si opteaza sa si le produca singura.
"Cea mai benefica imbinare poate fi considerata zootehnie-legumicultura, unde orice tehnologie a unei specii legumicole include si aplicarea de ingrasaminte naturale, in anul infiitarii culturii sau anul premergator infiintarii", explica pentru startups.ro Tudor Dorobantu.
DE RETINUT:
Reprezentantii companiilor din domeniu recomanda ca fermele ecologice sa fie mixte si sa cuprinda spatii pomicole, zootehnice, viticole, legumicole si/sau plante tehnice.
Piata de produse ecologice din Romania a crescut anul trecut cu 25% fata de anul anterior, ajungand la 35 de milioane de euro.
Profitabilitatea si productivitatea agriculturii ecologice sunt mai reduse decat in cazul agriculturii conventionale astfel ca inca sunt putine investitii in domeniu.
Anul trecut, in Romania, in agricultura ecologica erau in jur de 4.320 de operatori au fost crescute aproape 19.500 de animale si s-a cultivat o suprafata de 260.000 hectare.
Cele mai mari ferme ecologice sunt cultivate cu cereale si cele mai mici sunt pentru legume. 

Cititi intreg articol Aici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu