„Viitorul trebuie planificat!”

Suntem o ţară exportatoare de produse bio


România este o ţară exportatoare de produse bio, potrivit lui Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Domnia sa ne-a spus că ţara noastră are o poziţie destul de bună în Europa, în ceea ce priveşte agricultura ecologică, 6% din toată agricultura noastră fiind de tip bio. Totodată, oficialul ne-a precizat că agricultura eco are o poziţie destul de bună în piaţă: "Cea mai mare parte din produsele bio merge către export, întrucât acestea nu au prins atât de bine pe piaţa internă".
Astfel, peste 90% din produsele bio, începând de la miere şi până la ulei, produse oleaginose şi fructe, sunt vândute în Europa, principalele destinaţii fiind Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi ţările nordice.
     Dintre produsele româneşti ecologice, uleiul de rapiţă şi florea-soarelui, procesat, este la mare căutare, în special în Germania şi Italia. Exporturile noastre de produse bio au crescut, anul trecut, atingând nivelul record de 100 de milioane de euro.
     România beneficiază, anual, de 3 milioane de euro din fonduri europene, pentru dezvoltarea agriculturii ecologice.
     Întrucât ţara noastră s-a aliniat politicii comunitare orientate către promovarea unei agriculturi durabile, pentru a crea produse agroalimentare competitive cu cele de pe piaţa Uniunii Europene, au fost adoptate o serie de acte normative care reglementează cadrul organizatoric şi instituţional al produsele agroalimentare ecologice. Reprezentanţii ministerului Agriculturii susţin că România dispune de condiţii deosebite pentru dezvoltarea agriculturii ecologice, precum şi de o conjunctură favorabilă care ar putea motiva dezvoltarea acestei producţii.
     În ultimii ani, a fost înregistrată o dinamică a acestuii sector. Potrivit datelor furnizate de ministerul de resort, din 2006 şi până în 2010, numărul operatorilor înregistraţi în agricultura bio a crescut de la 3.409 la 4.322, în timp ce suprafaţa totală cultivată în sistem eco a cunoscut o evoluţie pozitivă, de la 143.194 de hectare la 260.000 de hectare.
     Cea mai mare creştere a avut-o sectorul plantelor cerealiere, care deţine cea mai mare pondere din totalul producţiei ecologice, respectiv de 34,49%. Acesta este urmat de colectarea de floră spontană (31,32%), oleaginoase şi proteice (17,66%), păşuni şi plante furajere (14,90%), vii şi livezi (1,26%) şi legume (0,3%).
     Numărul animalelor crescute în sistem ecologic s-a mărit semnificativ după 2005, în acest caz cea mai mare pondere având-o ovinele şi caprinele (42.000 de capete în 2010).
     Datele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) arată o dublare în ultimii patru ani a numărului procesatorilor de produse eco, de la 36, în 2006, la 84, anul acesta.

Cititi intreg articol Aici!

Un comentariu: