„Viitorul trebuie planificat!”

CE aloca fonduri de 35 de milioane de euro pentru proiectele "verzi" inovative din 2010

Comisia Europeana aloca fonduri in valoare de 35 de milioane de euro destinate finantarii a 42 de proiecte de eco-inovare, selectionate in cadrul programului pentru competitivitate si inovare (CIP) din 2010, se arata intr-un comunicat de presa al Executivului de la Bruxelles.
Pintre proiectele selectionate in 2010 se numara o metoda neinvaziva de reparare a conductelor de apa fisurate, panouri acustice pentru atenuarea zgomotului produs de trenuri, realizate din cauciuc provenit din pneuri vechi, panouri biodegradabile de interior care pot reduce cu 15% greutatea unei aeronave, un proces de fermentare, care permite recuperarea dioxidului de carbon in fabricile de bere si un sistem de locuinte prefabricate, realizate din materiale reciclabile de origine locala (lemn si paie).

“Cele 42 de proiecte acopera o gama larga de inovatii din domeniul mediului care au un element comun, si anume ca toate contribuie la protejarea mediului inconjurator, atat de pretios, si, totodata, la cresterea competitivitatii Europei”, mentioneaza CE in documentul de presa.

In cadrul cererii de propuneri din 2010 au fost prezentate aproximativ 287 de propuneri, ceea ce reprezinta o crestere cu 42% fata de 2009. In jur de 66% dintre participanti si beneficiari provin din randul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM uri).

"Fondurile alocate proiectelor de eco-inovare prin programul-cadru pentru competitivitate si inovare (CIP) sunt destinate sa sprijine noi produse, servicii si procese care consuma mai putine resurse naturale, producand mai putine deseuri, emisii si poluanti", mai precizeaza Executivul european.

Pentru anul 2011, sunt disponibile fonduri in valoare de 38 de milioane de euro, iar data limita de depunere a propunerilor este 8 septembrie 2011.

“Sunt binevenite propunerile de proiecte care vizeaza protectia apelor, considerata un sector prioritar, precum si reciclarea materialelor, constructiile sustenabile, industria alimentara si a bauturilor si intreprinderile ecologice”, arata Comisia Europeana.

Potrivit CE, eco-inovarea joaca un rol esential in cadrul Planului de actiune pentru tehnologii ecologice (ETAP) si reprezinta componenta ecologica a programului-cadru pentru competitivitate si inovare (CIP). Acest segment beneficiaza de un buget total de aproximativ 200 de milioane de euro in perioada 2008-2013.
Proiectele de eco-inovare se caracterizeaza printr-o participare larga a IMM-urilor, dintre care cele mai multe nu au primit niciodata finantare din partea UE.

Sursa: avocatnet.ro

Un comentariu:

  1. Panourile acustice sunt o adevarata inovatie pentru tratamentu acustic al unei incaperi . Panourile acustice Jocavi sunt recunoscute în întreaga lume pentru calitatea materialelor și gama diversificată de forme și culori, permițând astfel tratamentul acustic nu numai pentru studiourile radio sau cele de înregistrari, dar și pentru spații rezidențiale, restaurante, cluburi, săli de sport, de concerte, biserici sau hoteluri. Dispuneți acum de posibilități multiple de design, prin îmbinarea eficienței cu estetica în decorarea interioarelor.

    RăspundețiȘtergere