„Viitorul trebuie planificat!”

Ce inseamna si de ce este importantă biodiversitatea?

Biodiversitatea este o varietate imensă de ecosisteme, specii şi gene care ne înconjoară - reprezintă asigurarea noastră de viaţă, oferindu-ne mâncare, apă, aer proaspăt, tratamente şi adăpost, ne fereşte de dezastre naturale şi de boli şi contribuie la echilibrarea climei. De asemenea, biodiversitatea reprezintă capitalul nostru natural, oferindu-ne servicii în cadrul unui ecosistem care ne susţine economia. Deteriorarea sau diminuarea biodiversităţii pun în pericol aceste servicii: vom pierde specii şi habitate, bogăţiile şi beneficiile pe care ni le oferă natura şi ne punem astfel în pericol bunăstarea.
În prezent, numărul speciilor pe cale de dispariţie se află la un nivel îngrijorător. Având ca principală cauză activităţile oamenilor, speciile sunt în prezent distruse de până la 1000 de ori mai repede decât în mod natural: conform datelor FAO, 60% dintre ecosistemele lumii sunt degradate sau folosite nesustenabil; 75% dintre speciile de peşti sunt supra-exploatate sau degradate, iar 75% din diversitatea genetică a recoltei agricole a fost pierdută la nivel global începând cu 1990.
Aproximativ 13 milioane de hectare de păduri tropicale sunt tăiate în fiecare an, iar 20% dintre recifurile de corali tropicali au dispărut. În UE, doar 17% dintre habitate şi specii şi 11% dintre ecosistemele cheie protejate de legislaţia europeană sunt în stare bună. Toate acestea se întâmplă în pofida acţiunilor întreprinse pentru a combate pierderea biodiversităţii, acţiuni care au venit ca urmare a stabilirii obiectivului UE pentru biodiversitate pentru 2010, stabilit în anul 2001. Beneficiile acestor acţiuni au fost contrabalansate de presiunea continuă şi în creştere asupra biodiversităţii şi componentelor acesteia, înmulţirea speciilor străine, poluarea şi schimbările climatice. Alte cauze indirecte, cum ar fi creşterea populaţiei, lipsa de informare cu privire la importanţa biodiversităţii şi faptul că valoarea economică a biodiversităţii nu este reflectată în deciziile luate pentru protejarea acesteia, au un impact important asupra biodiversităţii.

Iata cativa pasi cu care putem incepe pentru a salva biodiveristatea:
Sa invatam cat mai multe despre biodiversitate
Sa reducem consumul de bunuri materiale
Sa consumam eficient energia
Sa folosim mai putin automobilul si mai mult transportul in comun, mersul pe bicicleta sau pe jos
Sa folosim in mai mare masura produsele ecologice si produsele reciclate
Sa reciclam cat mai multe deseuri posibil
Sa ne informam familia si prieteni cu privire la cat de importanta este biodiversitatea pentru noi

Cum ne ajută biodiversitatea să supravieţuim?

Biodiversitatea ne ajută în nenumărate feluri, pe care noi nici nu le sesizăm măcar. Ea ne oferă hrană, medicamente şi îmbrăcăminte. Priviţi câte lucruri face natura gratuit! Insectele ne polenizează culturile. Solurile şi rădăcinile copacillor ne purifică apa. Mucegaiul şi insectele ne descompun deşeurile, iar copacii curăţă aerul pe care noi îl poluăm. Înlocuiea serviciilor de acest fel ar costa enorm. În plus, există lucruri pe care nu le putem obţine nici măcar cu bani: frumuseţea naturii, reflecţiile pe care le inspiră ea...
Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le face natura pentru a permite viaţa pe pământ. Se pare însă că noi nu observăm aceste lucruri atât de simple şi rareori preţuim aceste servicii de susţinere a vieţii – până când constatăm că le-am pierdut. Indiferenţa aceasta a avut deja câteva consecinţe catastrofice, cu implicaţii uriaşe pentru universul natural şi pentru propriul nostru viitor. Deşi ecosistemele au, în general, o mare capacitate de a-şi reveni, dacă le forţăm dincolo de punctul critic, ele se pot prăbuşi, încetând să mai funcţioneze aşa cum ne aşteptăm. De fiecare dată când distrugem un element al biodiversităţii, mai facem un pas mic spre punctul critic. Şi pentru că nu putem şti cu exactitate care ar putea fi acel punct, oare n-ar fi mai cuminte să ne asigurăm că activităţile noastre sunt durabile, conservând sănătatea şi integritatea sistemului natural?
Mai multe detalii despre biodiversitate Aici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu