„Viitorul trebuie planificat!”

Padurea, stiati ca...

Cu totii stim ca padurea este considerata plamanul planetei noastre, lucrul cel mai de pret fara de care intregul pamant nu ar exista si de aceea trebuie sa-l ingrijim si sa-l protejam toata viata. Protejand si ingrijind viata padurii protejam si ingrijim viata noastra.

- In prezent, pe Pamant,mai exista doar 3 mari paduri: Padurea Amazon din Brazilia si padurile boreale din Rusia si Canada.
- Padurile contin intre 50-90% din speciile terestre. Doar padurile tropicale adapostesc intre 10-50 milioane de specii, peste 50%din speciile de pe planeta.( Sursa Agentia de Investigare a Mediului).
- Padurile acopera 2 procente din suprafata Pamantului si 6 procente din terenurile masa.Initial padurile acopereau de doua ori suprafata pe care o acopera in prezent(Sursa Reteaua de Actiune a Padurii).
- Sunt aproximativ 1.6 acri(65 hectare) de padure pe persoana( Sursa: Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura,Evaluarea Resurselor Padurii 2000).
- Oxigenul de pe intreg Pamantul este produs prin fotosinteza,proces prin care plantele obisnuiesc sa combine apa si dioxid de carbon pentru a crea glucoza(propria lor mancare) si oxigen.
- Primul dinozaur pe Pamant a aparut abia dupa 140 milioane de ani de la aparitia primilor copaci-adica aproximativ prin 230 milioane de ani in urma.
- Doar 3 copaci plantati in jurul casei, poate micsora facturile de aer conditionat cu pana la 50% si copacii care sunt plantati in fata casei,ca un scut impotriva vantului, poate micsora factura de incalzire cu pana la 30%.
- Copacii produc substante chimice anti-congelare naturale,si astfel pot rezista ,fara sa inghete,la temperaturi de pana la -40 grade Fahrenheit ,la unele specii.
- Din punct de vedere tehnic, defrisarea apare doar atunci cand terenul acoperit cu copaci este convertit la o alta utilizare si nu este replantat.
- In medie,un copac absoarbe 10 livre(1 livra= aprox. o jumatate kg) de poluanti din aer in fiecare an,incluzand si 4 livre de ozon si 3 de particule.

Impreuna putem avea o Romanie mai bogată în aur verde!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu