„Viitorul trebuie planificat!”

Refugiile de creasta din Fagaras au acum energie de la soare

Printr-un proiect pilot s-a reusit montarea de panouri fotovoltaice la refugiile de creasta din masivul Fagaras, anunta Greenpeace.
Panourile fotovoltaice sunt echipamente care transforma energia solara in energie electrica si reprezinta cea mai eficienta solutie pentru a asigura electricitate in locurile izolate.
Scara, Cota 2000, Fereastra Zmeilor, Podul Giurgiului, Fereastra Mica si Iezer sunt cele 6 refugii din muntii Fagaras unde iubitorii muntelui vor avea lumina si unde isi vor putea incarca telefoanele mobile, aparatele foto, GPS sau alte dispozitive electronice la prizele tip “bricheta de masina”.
Costul panourilor si materialelor necesare proiectului s-au ridicat la 6.000 de dolari. Panourile au fost montate in a doua jumatate a lunii august, de catre membrii Asociatiei Ecoxtrem cu sprijinul Salvamont Arges.
“Initiativa a venit din partea lui Dan Enea, un argesean cu inima mare, care desi este stabilit in SUA, a ramas cu gandul la drumetiile din muntii Romaniei. Prin acest proiect, Dan Enea – HighTech Passport si Asociatia Ecoxtrem spera sa incurajeze turismul de trekking si aventura din tara noastra, precum si sa contribuie la aprofundarea conceptului de dezvoltarea durabila, prin folosirea surselor regenerabile de energie” a declarat Oana Pirjolea, Presedintele Asociatiei Ecoxtrem. Panourile si materialele necesare proiectului au fost asigurate de compania HighTech Passport si furnizate de Petawatt Energia, costul acestora ridicandu-se la 6000 de dolari. Panourile au fost montate in a doua jumatate a lunii august, de catre membrii Asociatiei Ecoxtrem cu sprijinul Salvamont Arges.
“Speram ca oferind posibilitatea turistilor de a avea in permanenta un telefon incarcat pentru a apela serviciul salvamont sau de a se putea localiza prin GPS, sa putem preveni foarte multe din situatiile care altminteri ar putea degenera in accidente grave, micsorand astfel numarul interventiilor” a mentionat Ion Sanduloiu, seful Salvamont Arges.

Sursa: ecomagazin.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu