„Viitorul trebuie planificat!”

Prima fabrica de bioetanol si biogaz din tara va fi construita la Remetea, in Harghita

La Remetea, in judetul Harghita, se va construi prima fabrica de bioetanol si biogaz din tara. Investitia se ridica la 6,5 milioane de euro, iar contractul pentru constructia fabricii a fost deja semnat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si societatea Technical Trade SRL, cea care va realiza proiectul, potrivit Mediafax.
Scopul proiectului este de a infiinta o fabrica in care se va produce combustibilul bioetanol, folosind produsele agricole din regiune, potrivit reprezentantului Technical Trade SRL.

"Bunicul patronilor viitoarei fabrici de bioetanol si biogaz traieste in Remetea si de multe ori s-a plans ca din ce in ce mai putini oameni se incumeta sa cultive terenurile agricole, din cauza ca nu au unde sa-si vanda produsele. Asa a aparut ideea infiintarii acestei fabrici", a declarat Andras Csaba.
El a precizat ca fabrica va produce bioetanol, un combustibil care are un continut de alcool de 99 la suta, utilizand ca materie prima produsele agricole care se cultiva in bazinul Gheorgheni, cartofi, seminte, cereale si sfecla de zahar.
Apoi, ceea ce ramane din amestecul fermentat de cereale si legume dupa extragerea alcoolului va fi folosit pentru producerea biogazului, acesta urmand sa asigure necesarul consumului propriu al fabricii.
"Nimic nu se arunca, totul se foloseste. Bioetanolul va fi scos pe piata, la vanzare, iar biogazul obtinut din prelucrarea borhotului se va utiliza o parte la cazanele care produc energia termica si cealalta parte pentru producerea energiei electrice necesare fabricii", a spus Andras Csaba.
Fabrica va cumpara de la localnici produsele agricole cultivate pe o suprafata de peste 7.000 de hectare si va crea 15 noi locuri de munca.
Constructia fabricii va incepe in primavara anului viitor, si va produce bioetanol si biogaz din 2013. Cheltuielile totale ale investitiei sunt de 6,5 milioane de euro. Acestea vor fi acoperite din proiectul cu finantare europeana depus si castigat prin Masura 123. Trei milioane de euro din valoarea proiectului sunt nerambursabili.
Fabrica de bioetanol si biogaz de la Remetea va fi prima din tara de acest fel, sustine reprezentantul Technical Trade SRL, dar astfel de intreprinderi functioneaza de multi ani in tari precum Germania, Belgia si Olanda.

Sursa: green-report.ro

Un comentariu:

  1. Salut.Vreau sa te felicit pentru ca incurajezi campaniile ecologice. Am vazut ca ai pe blogul tau bannerul de la Umbrela Verde.
    Intr-o lume din ce in ce mai poluata, fiecare campanie ecologica conteaza. Noi incurajam recilclarea, reducerea poluarii, folosirea responsabila a resurselor, plantarea copacilor, depozitarea in siguranta a substantelor chimice si curatenia spatiilor verzi. Dintre toate acestea, ne axam pe incurajarea plantarii copacilor pentru ca ne dorim ca fiecare persoana sa aiba “copacul sau“. Prima campanie de plantare se numeste “Parcul Izvor prinde radacini“.
    Daca iti doresti ca in Romania sa fie plantati mai multi copaci, dar nu ai timp sa plantezi unul, poti sa ne sustii prin oricare dintre variantele de mai jos:
    1) Redactarea unui articol informativ care are legatura cu copacii sau ecologia.
    2) Publicarea unui articol pe blogul tau in care sa vorbesti despre campania noastra.
    3) Adaugarea unui link/banner pe blogul tau.
    Daca adaugi pe blogul tau unul dintre cele 10 bannere de pe pagina "schimb de link" vei primi in schimb un link la sectiunea “Sustinatori” si vei aparea aleator pe prima pagina in sectiunea “Bloguri Partenere”.
    Daca doresti sa apari permanent (pe prima pagina) la sectiunea “Ne sustin”, trebuie sa participi la una dintre campanile noastre de voluntariat sau sa donezi bani pentru plantarea unui copac (9 lei).
    Aceasta campanie este apolitica si este realizata de un grup de tineri care isi doresc sa schimbe mentalitatea celor care neglijeaza mediul incojurator. Participa si tu!

    RăspundețiȘtergere