„Viitorul trebuie planificat!”

Seminar de informare „Noi oportunităţi de finanţare ESPON pentru proiecte de cercetare a teritoriului”

În cadrul Programului ESPON 2013 – Reţeaua europeană de observare a dezvoltării şi coeziunii teritoriale vor fi lansate pe data de 24 ianuarie 2011 noi oportunităţi de cercetare/finanţare a cercetării teritoriului european adresate instituţiilor de cercetare din domeniul dezvoltării teritoriale şi autorităţilor publice interesate de studierea unor fenomene teritoriale naţionale sau locale într-un context european extins. Mai multe informaţii privind viitoarele apeluri AICI sau la www.espon.eu - secţiunea „Calls”.

Constructia oraselor ecologice, afacerea viitorului

Recesiunea globala a blocat proiectele de constructie a asa-numitelor orase ecologice, dezvoltari imobiliare ce reduc dramatic emisiile de dioxid de carbon. A ramas in aer in special proiectul orasului Dongtan, de langa Shangai, cea mai importanta constructie de acest gen. Insa, odata cu iesirea din recesiune si cresterea preturilor pentru petrol, afacerile implicand constructia unor orase "verzi" au prins, din nou, avant.
Proiecte cunoscute precum Masdar, din Abu Dhabi, si "orasul inteligent" din Amsterdam, ambele finantate de stat, isi continua dezvoltarea. De asemenea, exista planuri pentru colaborari dintre stat si investitorii privati, in Finlanda, in statul american Arizona si nu numai. De exemplu, in luna iulie s-a mutat primul rezident al Eco City Hamburg-Harburg, aflat la iesirea orasului german Hamburg. Orasul cuprinde unitati locative, spatii de productie, birouri, hoteluri, magazine si restaurante si a costat, pana acum, 25 de milioane de euro, din totalul de 120 de milioane planificat.

Ce este Dezvoltare Durabila?

“Dezvoltarea durabila este cea care urmareste nevoile prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface nevoile lor”.

Conceptul de dezvoltare durabila a luat nastere acum 30 de ani, ca raspuns la aparitia problemelor de mediu si a crizei resurselor naturale, in special a celor legate de energie. Practic, Conferinta privind Mediul de la Stockholm din 1972 este momentul in care se recunoaste ca activitatile umane contribuie la deteriorarea mediului inconjurator, ceea ce pune pericol viitorul Planetei.

Semiologia logo-ului ECO Planning

Preocuparile contemporane in domeniile fundamentale arata o utilizare aproape obsesiva a unui termen « dezvoltare durabila » pierzandu-se adevaratul sens al acestui concept. Flagelul infestarii conceptelor primordiale a atins multi alti termeni prin articularea acestora altor ideii contradictorii intrand in derizoriu. Un caz exemplificator poate fi atat de actualul concept ecocities dar care in esenta are o istorie milenara provenind de la ecopolis-ul creat in Grecia Antica, descris ca cetatea ideala in lucrarea Republica a lui Platon, idee preluata de Thomas Morrus in lucrarea Utopia si regasita mai apoi la Balzac, da Vinci, Ebenezer Howard, Lynch. In zilele noastre la forumurile cele mai inalte se discuta despre viitorul nostru, ingrijorarea conturandu-se in jurul cuvantului cheie incotro? In privinta asta solutia in vederea creionarii eco-oraselor vine prin utilizarea masurilor proactive, astfel in lista lunga de termeni idealisti azi avem un new entry: ecoplanning.
In viziunea noastra noul termen nu poate fi mai bine asociat decat cu un arbore, un arbore al viitorului. Radacinile acestui arbore dezvoltate pe un teritoriu, extrage mineralele necesare existentei lui (resurse naturale si umane), trunchiul nefiind altceva decat dezvoltarea sustenabila din care ramurile reprezinta cele mai diverse forme ale acestuia: calitatea vietii, coeziune, echilibru, echitate… producand o varietate imensa de fructe (armonie, convivialitate, mixitate…), fiind necesara o perpetua irigare cu guvernanta, participativitate, protectie, consolidare, economie energetica. La fel de important este tratarea prin planning atat impotriva daunatorilor (exploatare irationala, malpraxis teritorial… ) cat si impotriva epidemiilor (segregare, excluziune, fracturi, bariere, dezechilibre). Odata ce acest arbore a prins viata si trebuie sa creeam o padure, o padure ce sa se regaseasca in constiinta noastra, in ochii nostri si oriunde imprejurul nostru….

Scris de Valentin Nemes

Top 5 orase ecologice faimoase

Pe masura ce efectele poluarii sunt din ce in ce mai vizibile, oamenii incep sa inteleaga importanta protejarii mediului, iar acest lucru se reflecta in special in orasele care au anuntat ca vor respecta natura si ca vor cauta permanent modalitati de economisire a energiei si de reducere a emisiilor de carbon. Opentravel.com a realizat topul celor mai importante cinci orase eco din lume care au reusit sa aplice un set de reguli pentru diminuarea poluarii si pentru reducerea energiei electrice.

Amsterdam, un pionier in Olandatop,orase,ecologice,mediu,energie,solara
Multumita eforturilor autoritatilor, intens preocupate de tendinta eco, Amsterdam poate fi considerat un pionier al marilor orase care adopta calea ecologiei.
La o prima privire, centrul istoric al metropolei olandeze pare sa fi ignorat o parte din masurile de eficientizare si de economisire a energiei, dar in ansamblu, capitala Olandei reprezinta un model pentru orice oras care isi doreste sa devina mai putin poluant.

Cogenerarea - Sursa independenta de energie electrica a viitorului

Dupa aproape 30 de ani de experienta in oferirea de solutii alternative de alimentare cu energie electrica si termica, prin centralele de cogenerare la cheie alimentate cu gaz natural, Eneria ofera acum si solutii de obtinere a energiei utilizand drept combustibil atat gazul obtinut din metanizarea si gazeificarea biomasei (biogaz, respectiv syngaz - gaz sintetic), cat si gazele de mina, gazele asociate, landfill gazul dar si biodieselul si uleiurile vegetale.

Aplicatiile
Cogenerarea isi gaseste aplicatii in principal in industrii energofage, care utilizeaza apa calda, aburul, aerul cald, precum: zootehnie (ferme), industria alimentara, servicii (spitale, clinici, hoteluri), sere, regii si retele locale de incalzire, petrochimie, mall-uri, aeroporturi, parcuri industriale etc.

Victoria 2020 - un viitor mai bun

Siemens România a lansat competiţia naţională Victoria 20.20, este o competiţie de dezvoltare urbană adresată studenţilor pasionaţi de tehnologie, inginerie, construcţii sau arhitectură urbană. la care facultatea de Geografie Oradea, specializarea: Planificare Teritoriala  va participa. Suntem foarte increzatori, speram sa castigam premiul cel mare.

Pe scurt Victoria este un oraș în județul Brașov, situat la poalele Munților Făgăraș, la 30 de kilometri de municipiul Făgăraș și la 100 de kilometri de municipiul reședință de județ, Brașov.
Eşti pasionat de tehnologie, inginerie, construcţii sau arhitectură urbană?
Vrei să câştigi împreună cu o echipă un premiu de 2000 EUR?
Ştii să ghiceşti (sau să planifici) viitorul?
Vrei să te lupţi pentru Victoria unui oraş?
Vrei să lucrezi cot la cot cu specialişti Siemens şi experţi urbanişti pentru a dezvolta un proiect care are toate şansele să fie pus în practică?


Participă la competiţia de dezvoltare urbană, Victoria 20.20, un concurs ambiţios de idei despre cum se poate reinventa oraşul Victoria până în anul 2020, cu ajutorul tehnologiilor sustenabile.