„Viitorul trebuie planificat!”

GasLand

   Un documentar de 107 minute realizat în anul 2010 de americanul Josh Fox și în care prezintă modul în care se face expoatarea gazelor de șist în Statele Unite ale Americii.
   Pornind de la mărturiile mai multor  oameni care locuiesc în preajma forajelor de gaze de șist, Fox a realizat documentarul ”GasLand” (Tărâmul gazelor), care dezvăluie informații șocante în legătură cu exploatarea acestor gaze.

Filmul poate fi urmărit online AICI!!!

STOP exploatării gazelor de șist!

Apă potabilă şi ape subterane contaminate, soluri toxice şi radioactive, poluarea aerului, cutremure şi alunecări de teren, cancer şi boli incurabile pentru oameni, distrugerea florei şi a faunei, infrastructură distrusă şi poluare fonică, iată câteva din pagubele cauzate de explorarea și exploatarea gazelor de șist.
După ce americanii au inventat tehnologia de exploatare, gazele de şist au început să fie folosite pentru încălzire, ele fiind cunoscute de peste 200 de ani.Extragerea acestora se realizează printr-o tehnologie numită fracturare hidraulică. 

Fracturarea hidraulică - Este singura metodă de extragere a gazelor de şist în acest moment. Forajul este săpat vertical, apoi în plan orizontal, la o adâncime de până la 3-6 km. Rocile sunt despicate artificial prin explozii, fapt ce poate cauza cutremure. Sute de maşini de tonaj mare sunt folosite pentru fiecare foraj. Sub o presiune imensă (peste 1000 atm) o medie de 60 de milioane de litri de apă sunt injectate la fiecare lovitură în sol, apa amestectă cu substanţe chimice foarte toxice şi cancerigene (incluzând benzen şi etilenă). Conform raportului Impacts of shale gas and shale oil extraction on the environment and on human health al Parlamentului European, datorită secretelor industriale compoziţia aditivilor folosiţi în timpul forărilor nu este pe deplin făcută publică, dar cercetatorii au identificat peste 750 de asemenea substanțe (Acrilamida, Benzen, Benzen Etil, Isopropylbenzene (cumene), naftalină, tetrasodiu, Etilen etc).

Frața, Bulgaria, Danemarca, Olanda, Germania, Marea Britanie au interzis exploatarea gazelor de șist în timp ce în Romania guvernul dă liber la ”explorare” în județele Vaslui și Bihor.

Lista perimetrelor vizate din judeţul Bihor sunt  localităţile, Tria, Tulca, Voivozi și Băile Felix. Dacă lucrurile sunt adevărate şi localitatea Băile Felix este vizată, lucrurile nu stau deloc roz, cunoscut fiind faptul că sub această arie extinsă din județul Bihor, există bazine de apă termală, iar difuzarea fluidului de exploatare ar putea afecta grav calitatea apelor freatice din zonă dar şi a apelor termale atât de apreciate.

Fără ca locuitorii sau autorităţile din satele Tulca și Tria să fi fost consultați şi fără a exista studii de impact asupra mediului se pare că se v-a începe explorarea gazelor de șist în aceste localități. Totuși mai există o mică speranță și anume ca aceste companii (East West Petroleum și CorpClara Petroleum Ltd) care ”explorează” să nu obțină acordul de mediu elaborat de Agenția pentru Protecția Mediului Bihor. Rămâne să vedem!

Fii împotriva explorării și exploatării gazelor de șist și votează petiția pentru interzicerea gazelor de șist în Romania (click aici!)

P.S. Imaginea din acest articol este o mască, poate o să avem nevoie de ea.. PROTESTE!?

Asociația EcoPlanning este împotriva exploatări gazelor de șist!

Cea mai verde zi a României. Azi, turbinele eoliene produc mai mult decât centrala de la Cernavodă

Producţia de energie eoliană a României a înregistrat, azi, un record istoric fiind suficientă pentru a acoperi, în întregime, consumul populaţiei. Pentru prima dată, producţia de energie eoliană este mai mare decât cea a centralei nucleare de la Cernavodă.

Producţia de energie din surse eoliene era azi, la ora 11.00, de 1.500 MWh, un record al tuturor timpurilor şi mai mult decât a produs vreodată centrala nucleară de la Cernavodă, ca putere orară. Astfel, din cele aproape 800 de turbine de vânt amplasate în România, cu precădere Dobrogea, 600 produceau electricitate. Ponderea producţiei de energie eoliană în totalul naţional era de aproape 18%, mai mult decât centrala nucleară de la Cernavodă – 16,7% şi suficientă pentru a acoperi întreg consumul populaţiei. Dacă luăm în calcul şi că Hidroelectrica acoperea azi, la aceeaşi oră, 16,2 % din consumul naţional, 8 ianuarie 2013 este una din zilele în care s-a produs cea mai curată energie din România.

Sursa: www.economica.net

Au partidele verzi succes în România?


   Partidele ecologiste nu au cunoscut niciodată succesul marilor partide de dreapta sau de stânga, accesul pe scena politică probabil le-a fost limitat din lipsa popularității dar și din cauza pragului electoral. Partidele verzi duc lipsa susținătorilor dar și lipsa unor adevărate politici și idei verzi.
   În vestul Europei, partidele ecologiste sunt susținute însâ în România lipsește spiritul de protecție a mediului.
   Poate începând de azi (nr. 19.01.2013), prin unirea principalelor partide ecologiste din România ( Partidul Verde și Mișcarea Verzilor - Democrați Agrarieni ) lucrurile se vor schimba în bine, iar mesajele și politicile verzi vor fi tratate cu seriozitate. Sper să se rezolve principalele probleme de mediu din Romania dar în același timp aștept o strategie de dezvoltare a Deltei Dunări.
  
 "Astazi, 19 ianuarie 2013, Partidul Verde si Miscarea Verzilor - Democrati Agrarieni au fuzionat in cadrul unui congres comun. Partidul unificat al verzilor isi asuma valorile prevazute de Carta Verzilor Europeni, se va numi Partidul Verde iar conducerea de varf votata la congres ii are in componenta pe urmatorii: Presedinte - Remus Cernea, Presedinte Executiv - Ovidiu Iane, Secretar General - Silviu Dumitru, Prim-vicepresedinti: Georgeta Ionescu si Horatiu Ionescu. Partidul are doi deputati in Parlamentul Romaniei si 124 de consilieri locali. Aceasta unificare este o sansa pentru a dezvolta un partid verde puternic in tara noastra... Va invitam sa ne sprijiniti in acest efort! Romania are nevoie de un partid care sa militeze energic pentru protectia mediului si pentru apararea valorilor societatii deschise." -  a scris Remus Cernea pe contul sau de Facebook.
  
  

Urbanismul

URBANSIMUL are ca principal scop stimularea evolutiei complexe a localitãtilor, prin elaborarea si implementarea unor strategii de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung. Activitatea de urbanism cuprinde toate localitãtile tãrii, organizate în retea, pe baza ierarhizãrii si distributiei echilibrate a acestora în teritoriu.
Urbanismul urmăreşte:
• Ameliorarea condiţiilor de viaţă prin eliminarea disfunctionalităţilor, asigurarea
accesului la servicii publice şi locuinţe convenabile pentru toţi locuitorii;
• Crearea condiţiilor pentru satisfacerea cerinţelor speciale ale copiilor, vârstnicilor şi ale
persoanelor cu handicap;
• Utilizarea eficientă a terenurilor, în acord cu funcţiunile urbanistice adecvate;
• Extinderea controlată a zonelor construite;
• Protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural construit şi natural;
• Asigurarea calităţii cadrului construit, amenajat şi plantat din toate localităţile urbane si
rurale;
• Protejarea localităţilor împotriva dezastrelor naturale şi a riscurilor tehnologice.

Principiile unui urbanism inteligent:

 1. DEZVOLTAREA DURABILA - ECHILIBRU intre utilizarea resurselor si explotarea lor.

2. PROMOVEAZA MEDIUL , INDENTIFICA ZONELE CU PROBLEME.

3. CONSERVAREA TRADITIEI, CULTURII

4. TEHNOLOGIE ADECVATA AREALULUI, RESURSE LOCALE, OAMENI CAPABILI

 5. CONVETUIRE, INTERACTIUNE SOCIALA IN SPATIILE PUBLICE

 6. SCARA UMANA DE PERCEPTIE, INCURAJAREA DIMENSIUNILOR ANTROPOMETRICE

 7. MATRICEA OPORTUNITATILOR, ORASUL ESTE VAZUT CA UN MOTOR AL DEZVOLTARI SOCIO-ECONOMICE, OFERIND OPORTUNITATI  PT EDUCATIE RECREERE AFACERI, ADAPOST, SIGURANTA, NEVOI DE BAZA.

8. INTEGRARE REGIONALA, ESENTIAL PT SUSTENABILITATE.

9. SISTEM DE TRANSPORT INTEGRAT SI ECHILIBRAT, TROTUARE, STRAZI, 

10. INTEGRARE INSTITUTIONALA, GUVERNTANTA LOCALA





  

Ce este planificarea teritoriala.

Planificarea teritoriului presupune valorificarea optima a potentialului economic si natural, organizarea integrata a retelelor de transfer de energie, informatii, bunuri, persoane, construirea unei avansate infrastructuri tehnologice a teritoriului, dezvoltarea sistemului de localitati, distributia echitabila a locatiei industriale si a dotarilor social-culturale.
Spatiul, aprecia academicianul Octav Onicescu, este o componenta obligatorie a oricarei opere de constructie, nu ca un simplu obiect, dat, amorf, ci ca un element organizabil si organizat, ca un adevarat sistem potrivit destinului sau complex. 


ANALIST TERITORIAL - o profesie de viitor
  DE CE ?
· În condiţiile schimbǎrilor intervenite în societatea româneascǎ o cerinţǎ deosebit de acutǎ este legatǎ de organizarea şi planificarea teritoriului în concordanţǎ cu necesitǎţile populaţiei, dar şi cu cerinţele impuse de integrarea României în Uniunea Europeanǎ.
· Asigurarea pieţei forţei de muncǎ cu specialişti în acest domeniu complex este, în prezent, deficitarǎ. Organismele specializate în domeniul forţei de muncǎ au sesizat acest lucru şi ca o consecinţǎ, în documentele oficiale, a apǎrut, de curând, meseria de analist teritorial.
· Absolvenţii specializării „Planificare teritorială”, după absolvire, pot obţine dreptul de semnătură pentru elaborarea de lucrări de urbanism şi amenajarea teritoriului, în condiţiile stabilite de Consiliul Superior al Registrului Urbaniştilor din România.
· Inserţie pe piaţa forţei de muncă:
       - Instituţii centrale şi regionale specializate în amenajare şi dezvoltare teritorială;
       - Servicii specializate  din cadrul  Consiliilor Judeţene;
       - Servicii specializate la nivel de oraş/comună sau al asociaţiilor de oraşe şi comune.
       - In domeniul privat

ABC-ul Arhitecților

ABC-ul Arhitecților este prezentat într-un mod plin de viață, fiecare literă a alfabetului prezintă un arhitect faimos și opera sa centrala.
The ABC of Architects from fedelpeye on Vimeo.

Morfologia urbană în Ciudad de México

Ciudad de México este un laborator gigant al morfologiei urbane. Cele 20 de milioane de locuitori trăiesc în cartiere, bazate pe un spectru larg de planuri. Iată câteva exemple:


Centrul colonial (de mai sus) a fost construit pe bazele Tenochtitlan-ului, capitala imperiului aztec. Orașul vechi a fost pe o insulă în Lacul Texcoco. Lacul a fost asanat pentru a împiedica inundarea iar orașul sa extins.


Planurile geometrice domina întreag orașul.Cartierul federal (de mai sus), evocă străzile radiante ale orașului Palmanova, un oraș proiectat de Vicenzo Scamozzi în Italia renascentistă.

Nezahualcoyotl (de mai sus), sau Ciudad Neza, este o municipalitate de un milion de oameni în zona metropolitană din Ciudad de Mexico. Planurile strazilor sunt de a urma un format standard - tipuri de dotări publice cu spatiu verde închis între mega-blocuri.

Concurs” Selectăm colectiv – colectăm selectiv”

Perioada de desfăşurare a concursului va fi:
  • ianuarie - februarie - Etapa I; concurs de colectare selectivă interclase
  • martie - aprilie - Etapa II; concurs interşcolar

Organizaţia Ecotop provoacă elevii de gimnaziu din Oradea la un concurs cu tematică ecologistă, "Selectăm colectiv - colectăm selectiv". ONG-ul le propune şcolarilor să strângă cât mai multe deşeuri reciclabile, pe care apoi să le transforme în alte obiecte, inclusiv într-o ambarcaţiune. Cei mai inventivi elevi vor merge în vară în tabără la Damiş, cu membrii Ecotop.

Colectare în grup
Organizaţia locală Ecotop a lansat un concurs cu tematică ecologistă, dedicat elevilor din clasele V-VIII din Oradea. Competiţia "Selectăm colectiv - colectăm selectiv" se va derula în două etape, şcolile putând să se înscrie de-a lungul lunii ianuarie.
Prima presupune ca elevii înscrişi în concurs să adune o cantitate cât mai mare de deşeuri reciclabile, având la dispoziţie lunile ianuarie şi februarie. Astfel, copiii vor aduna PET-uri, hârtii, cartoane, doze de aluminiu ori sticle. Tot în această etapă, membrii Ecotop vor merge în şcoli şi vor ţine lecţii cu privire la necesitatea colectării selective a deşeurilor.
La finalul lunii februarie, clasele de şcolari care vor strânge cele mai mari cantităţi de deşeuri reciclabile vor trece în etapa a doua a concursului, care se va derula în lunile martie-aprilie.
Gunoaie... plutitoare
Pentru a doua etapă a concursului, elevii vor pregăti noi obiecte din deşeuri reciclabile pe care le-au adunat, trebuind să-şi pună mintea la contribuţie astfel încât să conceapă cele mai ingenioase produse.
În plus, din PET-urile adunate, tinerii vor fi provocaţi să construiască o barcă. "Regula principală e că ambarcaţiunea va trebui să plutească. În rest, nu vrem să le îngrădim imaginaţia, ci să-i lăsăm pe elevi să conceapă proiectul", explică şefa Ecotop, Eleonora Mircescu.
Toate obiectele realizate de elevi vor fi scoase la vânzare de Ecotop într-un târg anume amenajat cu ocazia Zilei Internaţionale a Pământului, adică pe 22 aprilie. Iar în vară, cei mai inventivi elevi vor merge cu membrii Ecotop în tabără la Damiş. Deci, merită..

Sursa: ebihoreanul.ro